Europoslanci rozhodli o definitívnom konci roamingu

03.04.2014 Celý región

Bratislava 3. apríla (TASR) – Európska komisia (EK) víta, že Európsky parlament (EP) dnes odhlasoval zrušenie poplatkov za roaming do Vianoc 2015. Informovala o tom Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK v SR.

Koniec roamingu je súčasťou komplexného legislatívneho balíčka, ktorým sa má vytvoriť jednotný trh v oblasti telekomunikácií známy aj ako "prepojený kontinent".

"Toto hlasovanie je prínosom pre občanov Európskej únie (EÚ). Práve toto je podstata EÚ – rušenie prekážok s cieľom uľahčiť život a znížiť ceny," zhodnotila podpredsedníčka EK Neelie Kroesová. "Takmer všetci dennodenne využívame mobilné a internetové pripojenia. Mali by sme vedieť, čo kupujeme, nemali by sme byť okrádaní a mali by sme mať príležitosť zmeniť názor. Spoločnosti by mali mať možnosť poskytovať služby všetkým ľuďom a toto nariadenie im to umožní. Je to výhodné pre všetky zúčastnené strany," dodala.

Návrh nariadenia o telekomunikačných službách predložila EK v septembri 2013. Okrem zrušenia roamingu je súčasťou balíčka aj zaručenie otvoreného internetu prostredníctvom zákazu blokovania obsahu, koordinácia pri udeľovaní práv na využívanie frekvenčného spektra pre bezdrôtové pripojenie, zvýšenie transparentnosti zmlúv o poskytovaní internetu a širokopásmového pripojenia a uľahčenie zmeny poskytovateľa služieb.

Poslanci EP presadzujú jasné pravidlá, ktoré by zabránili poskytovateľom internetového pripojenia uprednostňovať niektoré služby na úkor iných. Poskytovatelia prístupu na internet by podľa návrhu mohli naďalej ponúkať špecializované služby vyššej kvality ako napríklad video na požiadanie či aplikácie typu cloud určené na ukladanie dát. Tieto služby by však mali byť ponúkané iba vtedy, ak ich poskytovanie nenarúša dostupnosť alebo kvalitu služieb poskytovaných konkurenčnými spoločnosťami.

Parlament skrátil Európskou komisiou navrhovaný zoznam mimoriadnych prípadov, kedy budú môcť poskytovatelia pripojenia blokovať alebo spomaľovať internet. Tieto opatrenia by podľa poslancov mali byť povolené iba za účelom vykonania súdneho príkazu, zachovania integrity a bezpečnosti siete či zabránenia jej dočasnému preťaženiu.

Členské štáty EÚ budú teraz pokračovať v preskúmavaní nariadenia. Komisia očakáva definitívnu dohodu do konca tohto roka. 
 

Vyberte región